7/10 döljer psykisk ohälsa för omgivningen

Att vara deprimerad, ha ångest eller panikångest är förknippat med skam. Men den skammen kommer delvis från hur vi pratar om personer med psykisk ohälsa. Är det något som är fullt normalt? Något som vi alla kan drabbas av, högpresterande likväl som soffpotatisen? Eller ser vi på dem av oss som är har psykisk ohälsa som svaghet och något som kanske går att träna sig frisk ifrån?

En person frågar: Are you okey? Den andre svarar: i'm fine men har ett svart monster som håller i hen bakifrån. På den svart monsterfiguren står det help, pain, sad, depression.

Vi är alla fyllda med fördomar om personer med psykisk ohälsa. Det gör att vi döljer när vi mår sämre. Det kostar individen i att den mår ännu sämre. Men det kostar även företaget som har en medarbetare som har psykisk ohälsa. Sjukskrivningar är det första vi tänker på. Men all den tid vi lägger på att dölja så kallade svagheter på jobbet är tid vi istället skulle ha lagt på att jobba.

Så för att lätta på skammen och förändra vår syn på psykisk ohälsa bjuder jag här på ett enkelt sätt som du kan påverka dina egna fördomar. Och inte bara om psykisk ohälsa.

Testa att säga Sara som är döv och jämför det med döva Sara.

Eller barn som kommit ensamma och Ensamkommande barn.

Att säga namnet eller personen först kallas för people first languge. Det förbättrar inte bara ditt bemötande av andra. Hur vi pratar om varandra påverkar också hur vi ser på varandra. En spännande studie på just bemötande av och fördomar om personer med psykisk ohälsa är gjord av Haag Granello och Gibbs har gjorts en studie och testat fördomar och bemötande av personer med psykisk ohälsa. Forskarna samlade en grupp frivilliga som de delade in i grupp A och B. Grupp A fick prata om psykiskt sjuka personer och grupp B pratade om personer med psykiska sjukdomar. Efter en stund fick alla deltagare träffa personer med psykisk ohälsa i en form av speeddating. Åter i grupperna skulle de beskriva sitt möte.

Nu kommer vi till det spännande: Grupp B som hade pratat om psykiskt sjuka personer beskrev personerna de mött med få och ofta mindre positiva ord. Grupp A som hade fått prata om personer med psykisk sjukdom beskrev människorna positivt med många fler detaljer om vad jobbade med, familj, intressen…

De hade alltså mött samma personer. Att du riskeras att förminskas till din sjukdom om du berättar om den är också en av förklaringarna till att 7/10 med psykisk ohälsa döljer det för omgivning. Så var observant på hur du själv tänker och pratar om andra. Du kan påverka dina egna fördomar och göra dig mer öppen för olikheter.

 

3 exempel på dåligt bemötande- och hur du gör istället.

två kvinnor vid ett mötesbord. Den ena personen pratar och den andra ser skeptiskt på den som pratar.

Ibland är vi för upptagna med egna tankar eller har för bråttom i mötet med en kollega eller en kund. Då är det tyvärr lätt att halka in på ett omedvetet dåligt bemötande. Många gånger är det normer som gör att vi omedvetet inte har det där goda bemötandet som vi vill ha. Så för ett bättre arbetsliv, färre omedvetna kränkningar och bättre kundbemötande bjuder jag på 5 exempel på mindre bra bemötande och på vad du kan göra istället:

 1. Ta fram mobilen när någon annan pratar. Det är så lätt hänt att tankarna vandrar när en sitter på ett möte eller träffar på någon vid kopieringsmaskinen som börjar småprata om något du inte är intresserad av. Utan att du menar det signalerar du härskartekniken synliggöra. På möten handlar det om att våra hjärnor inte kan hålla koncentrationen längre än cirka 40 minuter. Sen behöver vi en paus. Om vi inte får en paus så kommer hjärnan att söka en enklare uppgift. Just då är det lätt att ta upp telefonen. Om ni dessutom varierar innehållet och involverar alla mötesdeltagare blir det ännu lättare att låta bli telefonen. Mobilförbud däremot kan faktiskt bidra till ett sämre möte som Mia Liljeberg skriver här.

  För mötet vid kopieringsmaskinen kan ett bättre bemötande vara att berätta vad du gör på telefonen: ”Ursäkta, jag har så mycket att göra så jag passar på att läsa mejl”. Men egentligen kanske du också behöver pausen. Så varför inte lyssna en liten stund. Det kommer inte att skada dig och vem vet?- ni kanske får en bättre arbetsrelation.
   
 2. Vi läcker det vi tänker. Som yngre blev jag så många gånger bemött med en arrogant och ifrågasättande blick när jag skulle presentera en idé eller ett förslag. Ofta av äldre män. Jag läste allt som oftast av blicken som att personen tänkte att jag som är ung (och kvinna) inte kunde komma med något som han inte redan kunde. Det gjorde att jag många gånger fick en dipp i självförtroende och gjorde en sämre presentation än om jag hade blivit uppmuntrad. Dina egna fördomar och normer om potential syns i ansiktsuttrycket om du inte blir medveten om dem. Och det är fullt möjligt att lära hjärnan att olika är bra.
 3. ar kommer du ifrån? En sån oskyldig fråga som vi inte menar något illa med. Men ajaj. Så fort du inte är vit och pratar felfri svenska, blir frågan till en betoning av att du är annorlunda. Du kommer att få olika svar beroende på vilken bakgrund den som svarar har. Tänk dig en person som är född i ett land som inte längre finns, har studerat i ett annat, bildat familj i ett tredje och nu bor i ett fjärde land? Vad blir svaret då? Vill du veta vilket språk personen bryter på eller vilket dialekt hen pratar. Fråga det istället. Vänj dig av med att ställa frågan ” var kommer du ifrån” när svaret allt som oftast är irrelevant. Om du ställer frågan: acceptera alltid svaret och fråga aldrig ”Men var kommer du från egentligen?”.

För fler tips på gott bemötande hittar du i ett tidigare blogginlägg. Alla tipsen kommer från boken 10 tips för mångfald- Handbok i att skapa lönsamhet genom mångfald och inkludering.

 

3 tips för säljande kundevents

”Vad har pensionssparande och underkläder gemensamt? – Båda kan vara rätt obekväma”. Citatet kommer från en bank som bjuder in till ett kundevent. Jag visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta när en vän till mig la upp inbjudan i sociala medier. Att lyckas med att både förminska sin egen produkt och kränka kunden måste vara otur i tänket. Eller så kan man säga att det är ett bra exempel på hur fel det kan bli om företaget inte har kunskap om mångfald och genus: Med orden: ”Väldigt många kvinnor tycker det är besvärligt att hitta rätt i BH-djungeln och enligt flera undersökningar har 85 % av kvinnorna fel på BH-storlek. Samma sak gäller pensionssparandet, hur hittar man rätt sätt att spara på?” skrämde den inbjudan iväg fler kunder än de som kände sig lockade av att komma till eventet.

 
Handelsbanken Malmö Östers inbjudan till information om pension i kombination med BH-provning.
 

Med inkluderande kundevents kan ni nå fler kunder. Därför bjuder jag här på mina 3 bästa tips för inkluderande kundevents som säljer och gör att ni inte ramlar ner i liknande normgropar som Handelsbanken Malmö Öster.

 1. Stryk könskodade events. Istället för att para ihop sig med en underklädesrubrik kunde en annan variant vara att komma och lyssna på en föreläsning om till exempel personlighetstyper eller aktiesparande i jämställda fonder.
 2. Alkoholfritt. Ha gärna helt alkoholfria events. Om ni bjuder på alkohol, se till att det finns goda alkoholfria drycker. Många känner sig obekväma av alkohol och/eller väljer att avstå helt. Det kan handla om livsval, religion, sjukdom, graviditet eller andra skäl. Låt alkoholen stå långt ifrån händelserna centrum så känner sig alla välkomna.
 3. Håll till i en lokal som är tillgänglig och som alla kan ta sig till. Tänk på tillgänglighet för personer i rullstol och att hänvisa rökning minst 50 meter från entrén.

Var den förändring du vill se i världen

Det har gått ett par veckor sedan terrorn på Drottninggatan. Vad händer nu? Efter kärleksmanifestation på Sergels torg och kärleksklotter i Stockholms tunnelbana. Hur fortsätter vi att stå emot den rädsla som gör att vi misstänker människor som inte är lik dig själv? En del av svaret ligger i: På jobbet.

Så här kul kan ni ha tillsammans! Vi är alla mer lika varandra än vi först tror.

Så här kul kan ni ha tillsammans! Vi är alla mer lika varandra än vi först tror.

Genom att vara kollegor lär vi känna varandra och ser fler likheter och styrkor hos varandra. Det är det bästa sättet att motverka rasism och fördomar i vardagen. Men för att det ska fungera behöver företaget ha en väl synlig värdegrund och en strategi för att ta tillvara på alla medarbetare genom mångfald och inkludering.

Det finns ett tydligt samband mellan de företag som värdesätter mångfald värderar också sina medarbetare högt. Det handlar om att se varje persons nuvarande och potentiella styrkor. För att kunna göra det måste företaget ta bort hinder och istället skapa inkluderande arbetsmiljöer. Det gör att alla anställda känner uppskattning och kan visa sin fulla potential. Enligt forskning kan känslan av uppskattning eller avsaknaden av den hänga samman med kön, funktionsvariation, kulturell bakgrund eller någon annan del av identiteten. Förutom att en arbetsmiljö där alla kan känna sig viktiga och vara sig själv på jobbet är ett av de bästa sätten att bryta ner fördomar och motverka rasism är det också en bra investering.

Låt oss fortsätta stå emot rädslan som gör att vi misstänker andra. En rädsla som ger näring till högerextrema grupper och deras agenda. Du som arbetsgivare har möjligheten att bryta ner fördomar och samtidigt ge dina medarbetare möjligheten att lyfta både varandra och resultatet på samma gång. Du kan vara förändringen du vill se i världen.

Nyfiken på hur det går till?

Det kan vara ett inkluderande ledarskap, välkomnande möten eller att koppla mångfald till affärsmålen. I min bok 10 tips för mångfald (kommer den 28 april) får du mängder av konkreta tips på hur ni blir lönsamma med mångfald och inkludering.

Åsa Gustafsson

Heter alla Anders i er styrelse?

 
Män i kostym sitter på rad bredvid ett stort mötesbord 
 

För ett par veckor sedan twittrade Vice presidenten för USA Mike Pence en bild från ett möte om kvinnors mödravård. På bilden syntes en rad män i kostym vid ett långt mötesbord. Enligt uppgifter fanns en kvinna med i diskussionen. Pence verkade inte se något problematiskt med fotot. Varför blir det så? Varför är det så få kvinnor i ledningspositioner? I Allbrights rapport från 2016 pratar de om en framgång att en av fem är kvinna i börsbolagens styrelser. Men en av fem? Är det att ta vara på den bästa kompetensen för företaget? Sedan 1985 har kvinnor stått för 63-68 procent av alla som har tagit högskoleexamen. Det gör att tankarna går till att det kanske är medelmåttor som sitter i många av styrelserna?

Men varför uppfattar Mike Pence bilden på män som oproblematisk och varför är det inte färre kvinnor i börsstyrelser? Uppfattning av potential och kompetens börjar tidigt. Företaget Name IT som gör barnkläder skickade nyligen ut en reklamkampanj på mejl där de skickade olika mejl för om mottagaren har en son eller en dotter. Vad händer med föräldrarnas tankar och bemötande av sina barn när pojkar blir beskrivna med ”inbyggt självförtroende” och flickor som ”prinsessor och divor”?

Bild på pojke med text: Inbyggt självförtroende. Se hur din som sträcker på sig i en utstyrsel med inbyggt självförtroende.
Bild på flicka. Text: Den lilla prinsessan. Låt din lilla tje leva ut sina prinsessdrömmar på vårens fester.
Bild på klänningar och blusar. Text: Divadrömmar. Vårt urval av festklänningar är rena drömmen för tjejer med DIVA-drömmar.

Konsekvenserna visar sig bland annat i studier av ledarskapsutbildningar där kvinnor och män blir bedömda olika. Kvinnors ledarskapspotential bedöms utifrån exakt vad de tidigare har gjort. Eventuella misstag ses som svagheter och utvecklingsmöjligheter är inte med på kartan. Män däremot. Mäns potential blir bedömd utifrån tron om att de ska utvecklas. Misstag är mer undantag.

Förutom den totala orättvisa och förminskning av människor det här är missar företaget dessutom idéer och kompetens. Det visar sig tydligt i exemplet med managementkonsulten Sandra Lindqvist som satte ihop en aktieportfölj med enbart jämställda styrelser. Hennes portfölj steg med 52 procent sedan starten i maj 2015. En stigning trots att börsens storbolagsindex backat 3 procent.

Mångfald och jämställdhet är helt enkelt lönsamt. Vill ni förbättra samarbeten och ta tillvara på alla anställda? Futurista hjälper er med hur just ni ska bli inkluderande och öka konkurrenskraften.

* Anders vad det vanligaste namnet i börstyrelser 2014. Tio svenskklingande mansnamn toppade listan på de vanligaste namnen i ledningsgrupper. Totalt sett stod de tio vanligaste namnen för 384 män. Det är fler än de 327 kvinnor som fanns i företagsledningar totalt.  De första kvinnliga namnen kom först på sjuttonde plats för vanligaste namn: Anna och Maria. (Albright 2014)

Bara ett skämt

 
Getting ready for work. teckning som visar att män är klara på 10 minuter och kvinnor på två och en halv timme.
 

”Men det var ju bara ett skämt!” har du nog hört någon säga. Eller så skrattades det lite försiktigt men det kändes på stämningen i rummet att det var något som inte riktigt stämde. Men vad gör ett skämt om blondiner, trans, bögar, romer, kineser eller blinda  för skada. -Det är ju bara ett pyttelitet skämt.

Bilden ovanför på kvinnor och män som gör sig redo för jobbet har jag tagit från en tweet från Mats Qviberg. Vad får en sån bild för konsekvenser. Oskyldigt kanske du säger? Men alla små liknande skämt blir tillsammans en förminskning av kvinnor. Och när en finansman som Mats Qviberg (han köpte nyligen tidningen Metro för 50 miljoner) skämtar om kvinnor på det sättet smakar det extra illa. Om vi tar skämtets innebörd in på arbetsplatsen är det lätt att gå till slutsatsen att det är bättre att förlita sig på och  anställa en man eftersom han kommer att vara tidigare på jobbet och bry sig om det väsentliga och inte vara så utseendefokuserad som kvinnor är. 

överkorsad mygga med texten No Mosqitos allowed.

Vi kan också jämföra de där skämten med myggbett. Ett myggbett irriterar och kliar lite. Men när du har fått flera myggbett varje dag i flera år gör det ont. Ett ”oskyldigt” skämt kan också göra att en vän eller kollega väljer att inte berätta om sig själv. RFSL uppskattar till exempel att det är 5- 10 procent som lever homosexuellt eller har homosexuella känslor som man inte vågar leva ut på grund av det sociala trycket. Jag själv slutade att berätta om min bisexualitet efter att ha blivit mött med alldeles för många nedsättande skämt och kommentarer.

Ett skämt på bekostnad av andra grupper som bryter mot normer är ett tecken på okunskap och fördomar. Den som skämtar och säger nedsättande kommentarer är också med och skapar fördomar, exkludering och slutändan våld. Visst kan du skämta om du är helt säker på att alla runt omkring är ok med att driva med sig själva. Men vet du allt om dina kollegor eller vänner? Det kan vara någon som kanske inte själv bryter mot normen men har en syster som är lesbisk eller en svåger som är muslim. Och vad gör sexistiska skämt med möjligheten till avancemang för kvinnor på arbetsplatsen? Bäst är att tänka sig för en extra gång. Det kanske inte var ett så kul skämt ändå?

Tips för att stoppa fördomsskämten

Vad händer om du som skämtar:

 • Tänker att alla runt fikabordet inte nödvändigt har familj eller är heterosexuella.
 • Tänker att alla runt bordet inte har samma religion eller firar samma högtider.

Tips för alla er andra (och då särskilt män som tenderar att vara överrepresenterade i dåliga sexistiska, homofobiska eller transskämt) för att svara på ett ruttet skämt. Det är så mycket bättre att sätta stopp för fördomar och stå ut med att det kanske blev lite dålig stämning än att vara en del av de myggbett som gör så ont.

-Skämt ska väl vara roliga, eller?

-Nä, sluta klä dina fördomar i skämt. Det är inte kul.

Och för den som vill vara en besservisser i sammanhanget:

-Skämt och nedsättande kommentarer är inget annat än sexism, homofobi, transfobi och funkfobi. Det är basen som ligger till grund till att det är mycket större sannolikhet för kvinnor, homosexuella och transpersoner blir utsatta för våld på grund av vem man är.