Vikten av en paus

Alla har vi suttit på en föreläsning eller ett möte och känt att tankarna susar iväg. ”Just ja, jag skulle ju mejla Karin om mötet imorgon, det är nog ingen som märker om jag tar upp mobilen under bordet…”. Att tappa tråden och sluta lyssna har inte alltid att göra med att presentationen eller diskussionen är av sämre kvalitet, det är ofta så enkelt att koncentrationen har tagit slut.  Människor kan hålla en hög koncentration i 45, max 60 minuter. Därefter behöver vi en paus för att återhämta oss.

Med en paus kan en liten och enkel sak förbättra kvaliteten på era möten och presentationer, ni kan bli mer inkluderande och dessutom nå ut med ert budskap till fler.

För personer med funktionsnedsättning kan det vara avgörande att veta när nästa paus är. Det kan till exempel handla om behov av förutsägbarhet, koncentrationssvårigheter eller ryggvärk som gör det svårt att sitta långa stunder. Pauser är särskilt viktiga för personer som använder teckenspråkstolk eftersom det kräver extra koncentration och fokus att delta och följa mötet genom tolk. Att vädra rummet och släppa in syre är bra för allas tankeverksamhet. Det är också extra bra för personer med astma. Tänk bara på att vädra med hänsyn till pollenhalten utomhus.

Tyvärr planerar vi sällan in tillräckligt många pauser i konferensdagar eller långa möten. Det finns en föreställning om att det skulle kosta oss tid. Men psykologisk forskning* pekar på att regelbundna pauser är nödvändiga för att upprätthålla en hög produktivitet.

Tipset om en paus kommer från boken 10 tips för tillgänglighet. När jag skrev boken höll jag många workshops och utbildningsdagar med ideella organisationer. Det var heldagar som var fullspäckade med pauser och vi missade aldrig en paus. I början var det de som tyckte att det kändes konstigt men efteråt brukade många säga att de kände sig pigga och glada fast vi hade jobbat en hel dag och varit både konstruktiva och produktiva.

Att planera in både korta och långa pauser är ett sätt att både vara mer inkluderande och förbättra resultatet för alla som deltar. Och en liten uppmaning: använd ordet kort paus istället för ”bensträckare” så inkluderar du alla.

Pauser är det bra exempel på det fina med tillgänglighet. Det som är nödvändigt för några är en vinst för alla. 

Så mitt tips till er: Ta en paus och njut av solen!

 


*Akademisk referens: Ariga, A., & Lleras, A. (2011). Brief and rare mental “breaks” keep you focused: Deactivation and reactivation of task goals preempt vigilance decrements. Cognition, 118, 439-443.