Varför välja lika när olika är bäst

Varför välja lika när olika är bäst?  Hur kommer det sig att vi ofta väljer att anställa de vi gillar och vill bli kompisar med hellre än att gå på kompetens? Vi ogillar de som är olika oss och ställer frågan kommer den personen verkligen att passa in i gruppen? Men det här går tvärsemot att forskning visar att de företag som värdesätter olikheter och mångfald får bättre resultat än de som inte väljer likheter. Hur kommer det då sig att vi ofta gör val som till en början känns lätta och bra men som inte är det bästa och mest logiska för företaget?  

Vi är bara grottmänniskor.

Att vi väljer personer som liknar oss handlar om att olikheter väcker obehag i den del av hjärnan som kallas reptilhjärnan. Reptilhjärnan står för vår primitiva känslostruktur och ser till att du undviker hot och obehag. Den gör att vi väljer vad vi tror är säkra vinster och undviker osäkerhet. Men egentligen är det ett helt irrationellt beteende grundat från den tiden vi jagade och jagades för att överleva. I en rekryteringssituation eller under ett idémöte gör det här att reptilhjärnan får oss att välja den som är lik oss och undvika nya idéer.  

Vi gillar också att göra som vi alltid gjort. Det triggar belöningssystemet. Ändrar vi på ett beteende eller en vana i rekrytering försvinner inte bara belöningen dessutom kommer också obehagskänslorna.  

Lugn det går att övervinna

En ljushyad och en mörkhyad hand skakar hand.

Vi behöver inte falla offer för vår reptilhjärna utan istället börja tänka logiskt och med företagets bästa framför ögonen. För varje gång du gör något nytt använder du den del av hjärnan som kallas frontalloben för att komma över de otäcka känslorna. Vi har alltid ett val. Det går att vara smart och välja att agera på annat sätt än det invanda. Ju mer du gör det ju mer lär du dig att det var inget hotfullt eller obehagligt som väntade runt hörnet. När det kommer till rekrytering kan du med hjälp av beprövade metoder ta dig förbi reptilhjärnans ologiska rädsla och komma till de verkliga belöningarna med talangfulla och produktiva anställda. 

Gillade du det här? Innehållet kommer från min kommande tipsbok om mångfald. Där kan du också läsa om hur du gör för att rekrytera mångfald. Boken kommer senare i höst.

Åsa GustafssonComment