Teambuildning på riktigt

 
 

Att ha kul tillsammans är en liten men betydelsefull pusselbit för att få till ett bra och kreativt samarbete. Vill du satsa på mångfald är det därför viktigt att göra de sociala aktiviteterna på företaget inkluderande för alla på arbetsplatsen. En bra början är att tänka till redan i planeringsstadiet. Kan alla som arbetar här vara med? 

Du behöver inte göra allt på en gång. Känns det stort börja med något litet – gör en microhandling. En microhandling kan bli till det sandkorn som blir till grus som sedan flyttar berg och gör under för att utmana normen för vem som kan vara med och ha kul. För vi utgår ofta från oss själva när vi planerar saker. Då blir det lätt hänt att missar saker och exkluderar omedvetet. Men när vi börjar göra små förändringar leder det ofta till att det blir lättare att se utanför sig själv.  För det blir ju så hiskeligt mycket bättre för alla om den sociala teambuildningsträffen är inkluderande och tillgänglig för alla.

Här kommer några tips på stora förändringar och små microhandlingar för teambuildning på riktigt:

 • Alkoholfritt: Ha gärna helt alkoholfria aktiviteter. Om ni serverar alkohol se till att det finns bra och goda alkohol och alkoholfria alternativ. Många känner sig obekväma av olika anledningar av alkohol och många avstår från att dricka helt. Det kan handla om graviditet, religion, medicinering eller andra skäl. Låt alkoholen stå långt från händelsernas centrum så känner sig alla välkomna.
   
 • Variation. Alla gillar olika och olika saker passar för olika människor. Fråga gärna vad dina medarbetare skulle vilja göra. Ställ också frågan om alla måste vara med? Till exempel kan personer med autism tycka att det är alltför ansträngande med sociala sammanhang. Ställ gärna frågan. En bra idé är att ge något extra till den som av olika anledningar inte kan eller vill vara med. Gärna samma summa som det kostar för övriga medarbetare per person och uppmuntra att göra något med sin partner eller själv. På så sätt visar du att du uppskattar alla medarbetare för den de är.
   
 • Märk upp all mat. Självklarheter som kan vara avgörande för olika allergier. Har ni rutiner för att ta emot uppgifter om allergi?
   
 • Inbjudningar. Skriv så med så tydligt information som möjligt. Till exempel: Vilka tider gäller, eventuell klädkod, bjuds det på mat och dricka, plats och tillgänglighet på platsen.
   
 • Använd mikrofon. Välj lokaler som kan erbjuda mikrofon eller hyr in.
   
 • Läs upp allt. Ha som vana att en i gruppen alltid ska läsa upp skriftlig information ifall ni planerar gruppdiskussioner eller workshops. Det gör att alla kan vara med i diskussionerna oavsett till exempel dyslexi eller synnedsättning.

Det här var några tips. Vill du veta mer? I boken 10 tips för tillgänglighet finns det fler förslag och en övning för att hitta tillgängliga utmaningar och lösningar för sociala tillfällen. 

Åsa GustafssonComment