"Här kommer eleganta Pia..."

...Och andra förminskande sätt att presentera personer på. Har du själv blivit presenterad så och känt att presentationen skavde? Men hur kan en komplimang om utseende vara förminskande? -kanske du undrar. I så fall är du inte ensam. Men vad är det som händer när en kvinna blir presenterad med sitt utseende och en man för sin kompetens? 

För ett tag sen träffade jag en man som arbetar som konferencier och moderator. Han berättade att han hade fått klagomål från kvinnor som inte ville bli presenterade som ”och här kommer den eleganta…”. Han beskrev sig som gentleman att han uppskattar kvinnor och undrade vad det var för fel att ge en komplimang.

Det finns olika tillfällen för olika kommentarer. Att kommentera utseendet på personen som ska tala är en härskarteknik. Det är att förminska personen, att göra någon mindre viktig. Resultatet blir att publiken helt omedvetet tolkar att det är mannen som är värd att lyssna på och sänker samtidigt sina förväntningar på kvinnan och slutar lyssna på henne.

Tyvärr är förminskande presentationer betydligt vanligare vid presentation av kvinnor än av män. För att underlätta att inte av misstag råka förminska någon genom välvilja eller en vilja att vara gentleman bjuder jag här på fyra användbara tips:

 
Åsa Gustafsson framför Fönster med texten: Att presentera en talare.  nämn inte ålder eller kön, Utseende är inte relevant, använd samma titlar för alla och skippa irrelevanta saker.
 
  • Kommentera aldrig hennes utseende. Även om det är menat som en komplimang.
  • Nämn inte personens ålder eller kön.
  • Ta inte upp irrelevanta saker. Till exempel var personen växte upp och hur mycket du gillar det landet eller hejar på den stadens fotbollslag eller vilket yrke en förälder hade och hur det kan inspirerat talaren till val av yrke. En sådan presentation förminskar personen som ska tala och gör att publiken sänker sina förväntningar och slutar lyssna. Tyvärr är det här mycket vanligare i presentationer av kvinnliga talare än av manliga.
  • Använd samma titlar eller samma standard för alla du presenterar. Presenterar du första talaren som Anders Eriksson och nästa som Pernilla har du sagt vem av dem du tyckte är viktigast till publiken.

(Tipsen är inspirerade av Charlie Carpenter)  

Ps. Tipsen och många fler kommer från boken 10 tips för Mångfald som kommer i början av 2017.

Åsa GustafssonComment