Almedalen? Tips på att nå ut ännu bättre

Årets Almedalen är runt hörnet och det är hög tid att planera detaljerna i olika arrangemang och seminarier. Ska ni ha en presentation, en paneldebatt eller ett mingel? Här kommer några tips på hur ni når ut med ert budskap bättre och får en större publik. Allt genom att bli mer tillgänglig för alla funktionsvariationer.

Först

Under arrangemanget

 • Välkomna med ett leende! Berätta kort vad som ska hända och hur lång tid det kommer att ta. Vill ni ha frågor under presentationerna eller i slutet av dem? Sammanfatta gärna det ni planerar att säga i början och tryck upp det i ett informationsblad. Där kan ni också skriva ut en eventuell ordlista.
   
 • Använd mick! Se till att det finns bärbara mickar för frågor och kommentarer. Det är inte att rekommendera att en person har en mikrofon och upprepar det andra säger.  Undvik att ställa frågan: Hör alla? En rätt dum fråga eftersom den som inte hör utan mick inte kan svara på frågan.
   
 • Satsa på tydlig kommunikation. Människor kan lyssna till vad en person talar om i 10 minuter sedan faller koncentrationen. Hur löser ni det? Uppmuntra variation på presentationer och betona vikten av att hålla tiden i paneldiskussioner. Vad är det för vits att fortsätta prata om de flesta har slutat att lyssna? Variera gärna med film (kom ihåg att texta) och bilder.
   
 • Möblera med plats för rullstol och teckentolk.
   
 • Tejpa sladdar.
   
 • Vädra rummet innan. Syre är bra för allas tankeverksamhet. Tänk bara på att vädra med hänsyn till pollenhalten utomhus.
   
 • Bjuder ni på mat eller tilltugg? Se till att det finns matalternativ och märk upp vad maten innehåller. Uppmärksamma eventuell serveringspersonal på att hålla koll på vilka gäster som har kommit till minglet eller arrangemanget. På så sätt kan personalen ge god service till personer som till exempel använder rullstol och inte når upp till en hög disk.
   
 • Bjuder ni på dryck? Erbjud alltid bra alkoholfria drycker. Länk till systemets tips på alkoholfria drycker.

Lycka till så ses vi Almedalen! Är du nyfiken på att lära dig mer om inkludering och funktionsvariationer? Kom till mitt och Anna Bergholtz seminarium Mångfald och funktionsvariation – hur når vi dit? Hoppas vi ses där!

 
Åsa Gustafsson och Anna Bergholtz

Åsa Gustafsson och Anna Bergholtz

 
Åsa GustafssonComment