5 tips för en inkluderande kick-off

Är du tillbaka från semestern och ska planera kick-off för dina medarbetare? Då bjuder jag på 5 tips för att alla medarbetare ska känna sig peppade inför hösten.

Först och främst: Ha kul! Det låter självklart. Men vi utgår ofta från oss själva när vi planerar. Och då händer det ofta att vi missar andras perspektiv. Och vill du ha en kreativ och hälsosam arbetsmiljö är inkludering vägen framåt.

 
Människor med olika ursprung sitter på rad på golvet. Pratar, skrattar och pekar på laptops som en del har i sina knän.
 
 1. Var så tydlig du kan när du bjuder in till kick-off. Svara på fem frågor: Vem, var, när, hur och så den viktigaste: Varför? Frågorna kommer från att många personer som har autism gärna vill ha svar på frågorna inför en uppgift. Men alla uppskattar vi att veta vad som ska hända. Ännu viktigare blir det för den som är ny i arbetslivet, ny på arbetsplatsen eller ny för svensk arbetskultur.
   
 2. Var i en lokal som alla kan ta sig till och känna sig välkomna i. Tänk på personer som använder rullstol, mikrofon, eventuellt störande ljud, rökning och möjligheten att ta sig kollektiv till platsen.
   
 3. Ha en alkoholfri kick-off! Var femte person har druckit alkohol eller mer alkohol än de tänkt sig för att passa in enligt en undersökning av IQ om alkohol på jobbet. Och 8 av 10 upplever att alkohol inte är viktigt för att skapa teamkänsla i jobbsammanhang. Så alkoholfritt är ett bra exempel på det som är nödvändigt för några är bra för alla!
   
 4. Variera innehållet. Alla gillar olika. Ju bättre du känner dina medarbetare. Desto bättre kan du planera en kick-off som passar alla. Och gör inte samma events varje år. Variera så känner sig fler välkomna.  Är du ny chef eller har nya medarbetare och vill samla gruppen? Här tipsar tidningen chef om ett upplägg som är varierande i storgrupp och små grupper. Ännu fler tips för variation hittar du i boken 10 tips för mångfald.
   
 5. Läs upp allt. Ha som vana att alltid låta en frivillig läsa upp instruktioner till en gruppdiskussion och läs alltid upp det ni skriver upp på whiteboard och blädderblock. Det gör att alla känner sig trygga och kan vara med oavsett dyslexi, synnedsättning, långsam läsare eller ny på svenska språket.

Ännu fler tips för inkluderande spelregler, gott bemötande och välkomnande möten hittar du här på bloggen och  i boken 10 tips för mångfald- Praktisk handbok i att skapa lönsamhet genom mångfald och inkludering.

 

 

Åsa GustafssonComment