Funkisnormen i konferenslokaler

Äntligen är lokalen bokad för vårens utbildning i tillgänglighet och funkisnormer. Det var lättare sagt än gjort att hitta lokaler i Stockholm som är tillgängliga och funkar för alla. På kravlistan stod tillgängliga entréer, hiss, handikappanpassade toaletter och fungerande teleslinga med minst två tillhörande mickar. Det låter väl inte så svårt kan man tänka sig. Men där bedrog jag mig. Att hitta en lokal som inte är en stor aula med fasta bänkar och som har en fungerande hörslinga med flera mikrofoner är snudd på omöjligt. Med tanke på att cirka 1 miljon människor i Sverige har en hörselnedsättning så finner jag det märkligt att funkisnormen är så stark. Det är ju en affärsmöjlighet att ha en fungerande teleslinga!

I mitt letande efter en bra och tillgänglig lokal har jag fått kommentarer som att: ”rummet är bara 40 kvadratmeter, så det behövs ingen mick” eller ett glatt tillrop om att ”vi har hörslinga! Jaha, behöver du mer än en mick? *suck* då kan vi hyra in, men det kostar extra.”

Varför är det så viktigt med teleslinga och flera mikrofoner då? Hörselskadades riksförbund har en bra sida där du kan testa hur det är att ha en hörselnedsättning i olika situationer, med och utan teleslinga. Flera mikrofoner är en självklarhet så snart du vill ha en dialog i rummet. Eftersom planen är att hålla en utbildning med många övningar blir vi fler än en som vill och kommer att prata.

Till slut efter mycket letande hittade jag IOGT-NTOs lokal på Klara Södra Kyrkogata i Stockholm. En fantastisk lokal med mycket ljusinsläpp och framförallt en teleslinga med flera myggor och mikrofoner. Så till våren, närmare bestämt onsdagen den 10 februari och onsdagen den 13 april kommer jag tillsammans med Anna Bergholtz från Annas Vision att hålla en öppen utbildning om funkisnormer och hur ni praktiskt kan bryta ner den genom praktiska tillgänglighetstips. Boka det datum som passar dig bäst och håll utkik: Snart kommer mer information!